אתגר ללא סוכר לטיפול בקנדידה

תוכן עניינים

אתגר ללא סוכר לטיפול בקנדידהנוכחות הקשר בין זיהום יתר של שמרי קנדידה, לבין סוכר, הוא כל מה שצריך לדעת כדי להיפטר מקנדידה. זיהום גורם לקנדידה בשל היכולת החלקה שלה לשרוד בסביבות שונות בגוף.

חולי סוכרת נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח זיהומי שמרי קנדידה, ויחד עם זאת, תהיו מופתעים לדעת שקנדידה מנצלת מספר מנגנונים שונים של רמות סוכר לטובתה.

הגדלת מספר תאי קנדידה בנוכחות גלוקוז

חוקרים מארצות הברית מצאו בשנת 1993 עדויות בניסויים בעכברים, לפיהן גלוקוז תזונתי גדל במעיים ונכבש על ידי קנדידה. בשנת 1999, מחקר שנערך על תזונה עתירת סוכר בהקשר של מספר תאי קנדידה במעיים, לעומת זאת, מצא מתאם מוגבל בלבד בין שני המצבים, בקרב משתתפי המחקר שסבלו מגידול יתר של קנדידה בפה.

המדענים קבעו שקיים קשר בין העלייה במספר תאי הקנדידה בצואה, כתוצאה מתזונה עתירת סוכר. מחקר זה מזכיר שלמשתתפים הייתה מערכת חיסון תקינה, ויתכן שהעלייה הגדולה בהרבה בתאי הקנדידה בקרב המשתתפים שהפחיתו את החסינות, נבעה מסיבות בריאותיות שונות.

קנדידה מחבלת במערכת החיסונית כשקיים ריכוז גלוקוז גבוה בגוף

מאמר שסקר מחקרים שנערכו על ידי מדענים מארצות הברית, תיאר בשנת 1990 שעלייה ברמת הסוכר בדם פוגעת במערכת החיסונית במספר אופנים שונים. הסקירה תיארה אף כיצד קנדידה הופכת לזיהום מוגבר בסביבה עתירת גלוקוז באמצעות הפקת חלק ממולקולות החלבון הקשורות לתאי החיסון, ואינה מאפשרת להן לפעול נגדה.

מדענים מגרמניה הוכיחו בשנת 2001 שחלק ממולקולות מערכת החיסון המיוצרות על ידי התאים מתפרקות על ידי מולקולת חלבון שהקנדידה מייצרת כאשר היא משתנה מצורה אובאלית לצורה נימית.

קנדידה משתמשת בכמויות גלוקוז נמוכות ביותר לשינוי צורה

מחקר שנערך בשנת 2004 על ידי מדענים מניו זילנד בחן את הרכיבים בסרום ששינו את הקנדידה לצורה הנקבית המדבקת. הם מצאו כי גלוקוז היה הגורם העיקרי לשינוי זה והיה פעיל ב-pH בין שבע לשמונה רמות. אם גלוקוז בסרום נהרס בצורה אנזימטית, הקנדידה אינה יכולה להשתנות מהצורה הסגלגלה לצורה הנקבית המדבקת.

בשנת 2014, מדענים מטייוואן הראו שהקנדידה יכולה להשתמש אפילו ברמות הנורמאליות של הסוכר בדם לפיתוח צורה פולשנית.

אי סובלנות לגלוקוז וזיהומי קנדידה

אי סבילות לגלוקוז היא מצב בו קיימות כמויות גלוקוז גבוהות יותר מהרמות התקינות, לאחר צריכת סוכר. מחקר שפורסם בשנת 2002 על ידי חוקרים מבלגיה הדגיש שנשים הסובלות מסנדידיזיס נרתיקית כרונית, אובחנו עם חוסר סובלנות לגלוקוז, ללא סוכרת, בהשוואה לנשים שלא סבלו מהזיהום.

נתונים אלו מעידים על מצב בו אם אישה מעט יותר סובלנית לגלוקוז, למרות שאינה סוכרתית, הסיכון שלה לפתח זיהומי קנדידה נרתיקית גבוה יותר אם לאחר אכילת סוכר. מאידך גיסא, מחקר שנערך על ידי חוקרים משוודיה, הראה שלא קיים הבדל משמעותי ברמות הסוכר בנרתיק בין נשים עם או ללא זיהום קנדידה בנרתיק. הם גם לא מצאו הבדל משמעותי ברמות הסוכר בדם לאחר אכילת סוכר.

קנדידה משתמשת בסוגי סוכר שונים – קנדידה מתפתחת כתוצאה מלמעלה מעשרים מובילי סוכר שונים. כלומר, היא יכולה לנצל סוגי סוכרים רבים, ואינה תלויה לחלוטין בגלוקוז לצמיחתה. יכולת זו מאפשרת לה לגדול בסביבות שונות בגוף, גם באזורים שבהם רמות הגלוקוז מופחתות.

גלוקוז מקדם עמידות ללחץ בקנדידה – קנדידה מגיבה לגלוקוז באמצעות הפעלת תגובת הלחץ, והופכת להיות עמידה לסביבה שתאי החיסון יוצרים כנגדה. נתון זה הוצג במחקר שנערך על ידי מדענים מאנגליה, ופורסם בשנת 2009.