סוכר מסתתר במזונות רבים: כך תזהו אותו

תוכן עניינים

סוכר מסתתר במזונות רביםשמירה על אורח חיים בריא, כולל כמובן תזונה נכונה ובריאה, היא כבר מזמן לא טרנד. רבים בוחרים היום להקפיד על אכילת מזון בריא, תוך הימנעות ככל האפשר מסוכר לבן שנחשב ללא בריא בשום דרך וצורה לגוף.

אך הימנעות מסוכר היא משימה מורכבת. כדי להפחית באופן משמעותי כמות הסוכר, יש לרדת לפרטים הקטנים. באילו מקומות מסתתר סוכר, ואיך לאתר סוכר חבוי?

למה הסוכר נחשב היום לאחד מאויבי הבריאות?

סוכר לבן נחשב לאחד מאויבי הבריאות המשמעותיים ביותר. צריכה עודפת של סוכר גורמת לרמות גבוהות של סוכר בדם שהגוף לא יודע לנצל ואוגר אותו כשומן. עודפי סוכר עלולים עם הזמן לגרום להתפתחות סוכרת, הצטברות שומנים בדם ובעורקים, עליה בלחץ הדם ובעיות בכלי הדם והלב.

יש לזכור שסוכר בריא מתקבל מאכילת פירות, אך יש להבין כיצד לאכול אותם במתינות, ירקות מסוימים, דגנים למיניהם, קטניות ועוד. לכן את הסוכר הלבן הגוף אינו צריך וההתייחסות של הגוף אליו היא כאל סם.

איפה נמצא סוכר גם אם הוא לא אמור להיות שם?

אפשר באופן גס להגיד שכמעט בכל מזון מעובד ישנו סוכר, ובכל מוצר שאנו יודעים שיש בו סוכר, קיים סוכר בכמות גדולה בהרבה משחשבנו. רטבים כמו סויה, אלף האיים, צ'ילי, טריאקי מכילים לא מעט סוכר. קטשופ ידוע כמכיל סוכר בכמות גדולה: בכל כף קטשופ מסתתרת כפית סוכר! אפילו בטחינה, במיוחד טחינה מוכנה שישנה במקררים ישנו סוכר.

קופסאות תירס רבות מכילות סוכר, זאת למרות שהתירס עצמו הוא פחמימה. גם בשניצלים מוכנים או שניצלים צמחיים ישנו סוכר. גם בלחם כהה, שמוצג כלחם מלא, פעמים רבות הצבע מגיע מסוכר שנותן צבע קרמלי ולא מן הדגנים המלאים.

סוכר אחד עם שמות רבים

כדי להבין כמה סוכר צורכים ביום, או לפחות להיות מודעים למוצרים הרבים המכילים סוכרים, יש לבחון את רשימת הרכיבים במזונות, ולחפש סוכר, אך חברות המזון מתוחכמות ומוצאות מגוון שמות שבכולם הכוונה היא לסוכר: גלוקוזה, עמילופקטין, פרוקטוז, עמילן תירס, סירופ סוכר, סירופ סוכר חום ועוד המצאות יצירתיות.

השורה התחתונה היא שכל אלה הם בעצם סוכר. החליפו את שמו של כל אחד משמות מסובכים אלה במילה אחת: סוכר וראו כמה פעמים היא מופיעה ברשימת הרכיבים.

מיקום ברשימת הרכיבים

דרך נוספת להעריך את כמות הסוכר היא לראות היכן הוא מופיע ברשימת הרכיבים. רשימת הרכיבים מסודרת מן הרכיב המופיע בכמות היחסית הרבה ביותר עד לרכיב שכמותו היא הנמוכה ביותר.

מוצרי מזון בהם מופיע הסוכר על שמותיו השונים כרכיב הראשון או השני אינם מומלצים וכדאי למצוא אחרים בהם סוכר מהווה רכיב משני יותר.

מה עם מוצרי בריאות למיניהם?

גם מוצרים המתיימרים להיות מוצרים בריאותיים מכילים לרוב כמות סוכר גדולה מן המצופה. כך למשל יוגורטים למיניהם. ביוגורטי פירות יש שתיים עד שלוש כפיות סוכר, וביוגורטים המשווקים כמשקה בוקר אפילו יותר.

גם יוגורט מתיקות מעודנת מכיל לא מעט סוכר. חטיפי אנרגיה מכילים אף הם כמויות סוכר לא מבוטלות. בדקו היטב גם מוצרים אלה.

מה עם מוצרים ללא סוכר?

גם אלה אינם תמימים. אמנם אין בהם את הסוכרוז, הסוכר הלבן, אך יכולים להיות בהם סוכרים אחרים כמו סוכר כוהלי כמו סורביטול ומלטיטול שכמות הקלוריות שלהם מופחתת מזו של הסוכר הלבן אך גם הם סוכר. בנוסף, לממתיקים המלאכותיים חסרונות משלהם והם נחשבים ללא בריאים. עדיף במקרים רבים לאכול מוצר המכיל סוכר בכמות סבירה ומתוך מודעות מאשר לצרוך כמות גדולה של מוצרים ללא סוכר.

לסיכום, בדקו היטב כל מוצר שנכנס לעגלה שלכם בסופר או אל פיכם. אל תניחו הנחות ותסמכו על כותרות מבטיחות. רדו לפרטים הקטנים ולאותיות הקטנות, ממש כפי שאתם עושים לפני חתימה על חוזה.