גם בפירות יש סוכר – כמה סוכר זה יותר מדי?

תוכן עניינים

סוכר בפירות - כמה זה כבר יותר מידי?לא. פירות אינם מכילים תוספות סוכר, אך הם עדיין מכילים ערכים גבוהים ביותר של סוכרים טבעיים. סוכר טבעי בהחלט עדיף על תוספת סוכר מעובד, ועדיין, אכילה מוגברת של פירות עלולה לגרום למצבים בריאותיים שליליים, בדיוק כמו אכילת סוכרים מעובדים.

האם אפשר לאכול יותר מדי פירות?

תזונאים מסבירים את היתרונות והחסרונות באכילת פירות. מצד אחד, חלק מהפירות מכילים רמות גבוהות של פחמימות וסוכרים, ומצד שני, רובם עשירים בחומרים מזינים. הכמות האידיאלית נמצאת אי שם בין שני קצוות הקיצוניות, ומשתנה מאדם לאדם. על מנת לסייע בהכנת תכנית אכילה בריאה ומאוזנת באתגר ללא סוכר, יש להבין תחילה את רמות הסוכרים הנמצאים בפירות.

ליצ'י – מכיל 29 גרם סוכר לכוס. זהו פרי אקזוטי המכיל רמות גבוהות של סוכר ולכן מומלץ לאכול אותו במתינות, היות והוא מספק 136 מיליגרם סידן.

תאנים – כוס תאנים מכילה 27 גרם סוכר, בכמות השווה כמעט לחטיף מתוק. אך שלא בדומה לסוכריות, תאנים מכילות מנות דשנות של סיבים ואשלגן.

מנגו – פרי קיצי מובהק, וכל כוס מכילה כ-23 גרם סוכר. אך הוא מספק מעל שליש ממכסת הוויטמין היומי, ומסייע לשמירה על בריאות העיניים.

דובדבנים – כוס אחת של דובדבנים מכילה 18 גרם סוכר, ולכן אין זה פלא שכה קל לאכול אותם כמו סוכריות! למרבה המזל, הם מסייעים אף לשינה טובה יותר.

אוכמניות – עם שבעה גרם סוכר לכוס, אין צורך לדאוג לגבי נפילת סוכר לאחר אכילת אוכמניות.

ענבים אדומים וירוקים – מכילים 15 גרם סוכר לכוס. אך ענבים אדומים עשירים בנוגדי חמצון ומכילים כמויות גבוהות של סיבים.

תותים – כוס תותים מכילה שבעה גרם סוכר, בשילוב עם 85 מיליגרם ויטמין C.

אז כמה סוכר בפירות זה יותר מדי?

תותים, בננות, תפוזים, קיווי, ורשימה ארוכה של פירות אחרים, נחשבים לחטיף בריא ביותר, אך בעוד שהם מכילים סיבים וחומרים מזינים אחרים, ונכללים בכל תפריט דיאטה, סוגי פירות רבים מכילים אף כמויות גבוהות ביותר של סוכר.

יותר מדי סוכר, גם אם הוא טבעי, עשוי להשפיע באופן שלילי חמור על הבריאות. לכן ממומלץ לפקוח עין על צריכת הסוכר המגיעה מפירות.

השמנה ופירות – מה שצריך לדעת

איגוד הלב האמריקאי ממליץ על צריכת לא יותר מ-26 גרם סוכר ליום לנשים, ו-36 גרם סוכר לגברים. לגברים ונשים בגילאי 19-30 מומלץ לאכול שתי כוסות פירות ביום. אך יש להבין אילו פירות נחשבים כבריאים יותר. כך, למשל, שתי כוסות בננות פרוסות, מכילות 36 גרם סוכר מעבר לכמות המומלצת!

כמויות מוגזמות של סוכר עלולות להוביל לעששת השיניים, עלייה במשקל והגברת רמות הטריגליצרידים, אשר עשויות לתרום למחלות לב ולכולסטרול גבוה. מספר מחקרים מצביעים על פרוקטוז, הסוג העיקרי של סוכר שנמצא בפירות, כמזיק יותר מאשר סוכרים אחרים, כלומר, גלוקוז. פרוקטוז מקושר אף לשומן בטני מוגבר, האטה בחילוף החומרים, ועלייה כוללת במשקל.

תכנית הפעולה באתגר ללא סוכר

תכנית התזונה באתגר מכילה פירות וירקות, שהוכחו כמסייעים במניעת עלייה במשקל, בהשוואה לתזונה גבוהה בסיבים ממזונות אחרים.

למרות שפירות עלולים להכיל פי שלוש יותר קלוריות למנה לעומת ירקות, הם עדיין בחירה נמוכה יחסית בקלוריות, במיוחד כאשר בוחנים את יתרונות הרמות הגבוהות של הסיבים ושיפור מצב הרוח.

שתיים עד ארבע מנות פירות ביום

זהו המינון המומלץ לאכילת פירות ביום. אך אם רמת הפעילות משתנה מיום ליום, גם מינון הפירות המומלץ משתנה. לדוגמא, אנשים רבים אוכלים מנת פירות בארוחת הבוקר, ועוד מנה כחטיף במהלך היום.

אך בימים בהם הם מבצעים אימונים קשים, מומלץ להוסיף מנה שלישית, כגון בננה קטנה, לפני האימון. יחד עם זאת, גברים פעילים, בני נוער אנשים גבוהים ונשים צעירות עם עבודה פעילה, זקוקים לארבע מנות פירות ביום.