התמכרות לסוכר

תוכן עניינים

התמכרות לסוכר וגמילה מסופגניותבכמויות מתונות, סוכר חיוני לגוף. בדומה לפחמימות, הוא מסייע לספק את האנרגיה הדרושה לפעילות יומיומית. כל התאים משתמשים בסוכר, אך במקביל, הוא מוסיף קלוריות גבוהות, ואם הוא נצרך בהגזמה, ההשפעות השליליות על הבריאות מגיעות בעקבותיו.

התמכרות מסיבית לסוכר עלולה לגרום להשמנה, סוכרת, נזק ללב או כשל בתפקוד הלב, ייצור תאי סרטן, דלדול תפקוד מוחי ותוחלת חיים קצרה יותר.

התמודדות נכונה חשובה בהתמכרות לסוכר, אך הימנעות ממזונות המכילים סוכר היא תהליך מורכב, בהתחשב במגוון האפשרויות בחנויות ובמסעדות. חלק מהמאכלים והמשקאות הנפוצים המכילים סוכר הם משקאות אנרגיה, משקאות מוגזים, ממתקים, ממתיקים מלאכותיים ומאפים. והם זמינים בקלות.

השקרים מאחורי ההתמכרות לסוכר

התמכרות לסוכר מתחילה כמובן עם השתוקקות לכל מאכל המכיל את המרכיב המתוק הזה. אכילת הסוכר מפעילה ייצור אופיואידים טבעיים במוח, הורמונים המסייעים בהקלת כאב ומופעלים באותו אופן בו נצרכים סמים.

חוקרים סבורים שכשקולטני חוש הטעם מגורים ביותר, המוח שולח אותות תגמול מופרז בכל פעם בה אתם אוכלים מזון עם סוכר, אשר בסופו של דבר משבש את מנגנוני הבקרה העצמית. תהליך זה מוביל להתמכרות.

ההורמון לפטין

גורם נוסף משמעותי בהתמכרות לסוכר. הוא אחראי על קולטני חוש הטעם, ויכול להגדיל או להפחית את התשוקה למזון.

במצב בו חסר לפטין, או אם מתרחשת בעיה עם קולטני לפטין בגוף, ההשתוקקות מזון גוברת, ולעיתים קרובות סוכר הוא הבחירה הראשונה כשמדובר בהשתוקקות למזון.

גמילה מסוכר

אל דאגה. לעולם אין זה מאוחר מדי לרסן הרגלים רעים אלו, וניתן להתמודד עם ההתמכרות לסוכר בבטחה, מבלי לפגוע בבריאות.

הצעד הראשון הוא התמודדות רגשית. לעיתים, כשמתעוררת התשוקה למזון, היא מופעלת על ידי צורך רגשי כגון רצון בהקלת לחץ או השגת תחושה טובה ושמחה לאחר יום מעייף. במקרים רבים, אנשים נוטים להעלם מרגשותיהם כשהם שוקלים אם לאכול בריא או לבחור במזונות מנחמים.

תזונה מאוזנת היטב

תזונה בריאה כוללת בחירת מאכלים בריאים עם רכיבים מאוזנים המתאימים לסוג הגוף והמצב הבריאותי האישי, עם דגש נוסף על מזון עשיר בסיבים, אשר מסייע להאטת ספיגת הסוכר.

במקביל יש להקפיד על אכילת מזונות עשירים בשומני אומגה 3 באיכות גבוהה, החיוניים להפחתת השפעת אכילת היתר של סוכר. יש להימנע באופן קבוע ממזונות בעלי תוכן סוכר גבוה, ולשתות שפע מים ללא טעמים.

שיטת חופש רגשי (EFT) – זוהי גישה פסיכולוגית המשולבת עם דיקור סיני, ומומלצת ביותר להתמודדות עם הרכיבים הרגשיים של התשוקה לסוכר. היא הוכחה ביכולתה להקל טראומות רגשיות רבות, לבטל פוביות, להשתחרר מפוסט טראומות, להיגמל מתשוקה למזון, ולהפחית כאב פיזי וחוסר נוחות.

הפחתה הדרגתית של סוכר – שיטה נוספת היא אתגר סוכר, במהלכו מפחיתים  להפחית מדי יום את כמות הסוכר הנצרכת, כולל פירות.

הימנעות ממזונות המכילים רמות גבוהות של סוכרים מעובדים יש להימנע באופן מוחלט ממתיקים מעובדים הנמצאים בפריטי מזון ומשקאות רבים הנצרכים מדי יום. הם מזיקים לבריאות לא רק בכלל כמות הסוכר אותה הם מכילים, אלא אף בשל הסיכונים הבריאותיים שהם יכולים לגרום.