אתגר משפחתי

תוכן עניינים

אתגר משפחתי בחיים ללא סוכראתגר ללא סוכר הוא תחילת שינוי אורח החיים. אין זה אינו פרויקט זמני שלאחריו חוזרים להרגלים הישנים אלא שינוי עמוק ומהותי של התפיסות לגבי אוכל בכלל ומתוק בפרט. ישנו שינוי הדפוסים ודעות לגבי מהו אוכל טוב, מהו אוכל מפנק ואילו סוגי מזון משפרים את התחושה.

היות וזהו שינוי מהותי כל כך, קשה לעבור אותו לבד כשכל הסביבה ממשיכה בהרגליה הישנים. לכן, מומלץ מאוד לראות את אתגר ללא סוכר כאתגר משפחתי. איך עושים את זה?

להסביר בגובה העיניים את ההיגיון –

כדי להתגייס למען מטרה חשובה, במיוחד שינוי מהותי הדורש ויתורים על מה שנחשב כרגע טוב ומהנה, יש להבין היטב את ההיגיון שמאחורי הדברים. אם מבוגר מבין היטב את המשמעות של השמנה, מחלות לב, סוכרת ונזקים נוספים שעושה הסוכר, לילדים, במיוחד קטנים הסברים אלה אינם די משכנעים.

כדאי להסביר לילדים בדרך שתדבר אליהם (למשל בעזרת ציורים ממחישים) מה עושה הסוכר בגוף, איך הוא מבלבל את כל המערכות ולגייס אותם לטובת המטרה.

  • לשתף את הילדים בקניות
  • אם קניות מבוצעות באינטרנט הדבר בהחלט אפשרי, ואם לא, עדיין ניתן ללכת איתם מדי פעם. הקנו לעצמכם וכך גם להם הרגלים לקניות: להסתכל על הרכיבים במוצר, להשתדל לבחור מוצרים ללא סוכר או כאלה בהם הסוכר מופיע בסוף הרשימה.
  • מומלץ לארגן בבית יחד רשימת קניות ולדבוק בה, כך שניתן יהיה להתמקד במה שצריך באמת ולא לזלוג למקומות לא רצויים.

לשלב אוכל עם אמנות – הכינו עם הילדים ארוחות צבעוניות ותנו להם לראות את היופי הרב שישנו בירקות ופירות – הצבעים, הצורות והיצירות שאפשר ליצור מארוחה בריאה. כך, מרכיבים בודדים וארוחה משעממת תהפוך הארוחה לציור. שתפו אותם גם בהכנת מאכלים. עצם ההשתתפות בהכנה תפחית את הרתיעה מלנסות מאכלים חדשים.

  • למצוא משחקים ולהפוך ארוחות לכיף אמיתי – מצאו משחקים שיהפכו את הארוחה לכיפית עוד יותר. ניתן, לדוגמה, להכין גלגל צבעים. בכל ארוחה אחד הילדים מסובב את הגלגל. על פי שני הצבע שיוצא בוחרים שני ירקות (אותם כדאי לשלב בכל ארוחה בשל הוויטמינים והסיבים התזונתיים שיוצרים תחושת שובע). אדום – פלפל ועגבנייה, ירוק – מלפפון ופלפל ירוק, כתום – גזר ובטטה ועוד.
  • אין צורך לרוקן את ארון הממתקים – מומלץ למלא אותו במוצרים בריאים, לפחות בתחילת התהליך. גם מתוקים אך עם ערך מוסף מבחינה בריאותית כמו חלבה, פירות יבשים שהילדים אוהבים (אם הילדים בגילאי חמש ומטה, הניחו פירות יבשים ואגוזים במקום שלא זמין להם) שימו לב שחטיפים, גם מלוחים, מכילים סוכר, פעמים רבות בכמות גדולה, כך שהם אינם תחליף למתוק.
  • להפסיק אכילה מול הטלוויזיה: נשנושים מול הטלוויזיה מתחברים מאוד לכיף והנאה. גם את הקשר הזה שהמוח מחבר בין אוכל לטלוויזיה מומלץ מאוד לנטרל. נשנוש מול הטלוויזיה נאכל בכמות גדולה יותר. יש לזכור כי גם בפירות יש סוכר (ולחלקם מוסיפים גם סוכר לבן – השתדלו להימנע מאלה) ולכן יש לאכול מהם במידה.
  • יוצאים לבילוי משפחתי? הצטיידו באוכל מהבית – במקום לאכול במסעדה או מזנון מהיר בדרך, הצטיידו במזון מהבית. הכינו סנדויצ'ים עם ממרחים בריאים, ירקות, פירות וגם חטיפים בריאים יותר שיחליפו את המתוקים. מומלץ למשל להכין פופקורן עם קצת שמן ומלח. אפשר לקחת חלבה, חמוציות או פירות יבשים שהילדים מתחברים וכך לא תצטרכו לעמוד בפיתויים.