נפיחות בבטן

תוכן עניינים

אנשים רבים סובלים מתחושת נפיחות בבטן. תחושה של בטן נפוחה מאפיינת מצבים הקשורים למעבר גזים במערכת העיכול, כאשר ישנם שני מצבים אשר יכולים לגרום לתחושה זו: המצב הראשון נובע מפליטת גזים מהפה, או מצב שאנו מכירים כשיהוק או גיהוק, כאשר ישנה נפיחות בבטן העליונה והמצב השני נובע מפליטה של גזים מהמעי הגס, אליו עשויים להתלוות כאבים ותחושות לא נעימות בבטן, כאשר ישנה נפיחות בבטן התחתונה. לפעמים הנפיחות נגרמת בשל אכילת ארוחה גדולה או מזונות שגורמים להיווצרות גזים. יש לציין כי פליטת גזים מהמעי הגס עשויה לגרום לכאבים ש"מקרינים" לעבר החזה ומזכירים כאבים לבביים. אם יצא לך לומר את המשפט: "כל מה שאני אוכלת הבטן מתנפחת", ייתכן שכדאי לך לבחון את המזונות שאת אוכלת, שכן ישנם מאכלים שעלולים להוביל לתחושת הנפיחות. מעבר לכך עשויות להיות סיבות נוספות להיווצרות הנפיחות. על ידי הכרת הסיבות הללו יהיה ניתן לבצע שינויים אשר יפחיתו את התסמינים הלא נעימים.

אילו מזונות עלולים לגרום לתחושת נפיחות בבטן?

כאשר חיידקי המעי מפרקים סיבים תזונתיים או פחמימות של התעכלו על ידי האנזימים נוצרים גזים במעי הגס. הסיבה לכך היא שהפחמימות מגיעות שלמות אל המעי הגס ועל ידי החיידקים עוברות תהליך שנקרא תסיסה. תהליך זה מייצר פחמן דו חמצני וגז מימן. בין המזונות שעלולים להוביל להיווצרות הגזים הללו יש לציין מאכלים שמכילים הרבה סיבים תזונתיים, ביניהם: דגנים מלאים, כמו למשל: לחם מלא, ירקות מסוימים, כמו: ברוקולי או כרוב, קטניות –  כמו למשל: חומוס ושעועית, ממתיקים מלאכותיים, כמו למשל: מנטיטול וסורביטול הקיימים במסטיקים וסוכריות ללא סוכר, וכן פרוקטוז שקיים בפירות.

איזו עוד סיבה יכולה לגרום לנפיחות בבטן?

סיבה נוספת שעשויה להוביל לנפיחות בבטן היא בליעת אוויר. כולנו בולעים אוויר כאשר אנו אוכלים, אך חלק מהאנשים בולעים כמות אוויר גדולה יותר מאחרים. בליעת כמות גדולה של אוויר יכולה להיות תוצאה של שתיית משקאות תוססים, כמו למשל: בירה או סודה, שתיה עם קשית, עישון ולעיסת מסטיקים. כמו כן, תחושת חרדה עשויה להוביל לבליעת כמות גדולה של אוויר.

 

סיבות בריאותיות שעשויות לגרום לנפיחות בבטן

מעבר לאכילת מאכלים מסוימים ובליעת אוויר, ישנם מצבים בריאותיים שעשויים להוביל להיווצרות נפיחות בבטן. בין המצבים הללו ניתן לציין: עצירות שמובילה לתחושה של נפיחות בשל הימצאות מזון שלא התפנה ממערכת העיכול. כמו כן, עשויה תסמונת המעי הרגיז להוביל לתחושת חוסר נוחות במערכת העיכול והיווצרות גזים, שלשולים, עצירות ובטן נפוחה. מצבים בראותים אחרים שיכולים לגרום לנפיחות בבטן הם: מחלת הצליאק שנגרמת בשל רגישות לגלוטן ועלולה לגרום לגזים ונפיחות ואי סבילות ללקטוז, כלומר: רגישות לסוכר החלב בשל מחסור באנזים לקטאז שתפקידו לפרק לקטוז. כאשר הלקטוז לא עובר פירוק הוא מגיע אל המעי הגס ומותסס על ידי חיידקים – התוצאה היא גזים ונפיחות.

הרחבה על אנזימי העיכול ופלורת המעי

במצבים בהם פלורת המעי נפגעת וכאשר ישנו מחסור באנזימי העיכול עלולה להיווצר תחושת נפיחות בבטן. האנזימים מאפשרים עיכול תקין, שכן הם מפרקים את המזונות ליחידות קטנות ובצורה זו הגוף מסוגל לספוג את הרכיבים. במקרים בהם האדם סובל משלשולים או מחלות, במקרים בהם התזונה לקויה וכאשר נלקחת הרבה אנטיביוטיקה פוחתת כמות האנזימים. מעבר לכך, כמות האנזימים פוחתת עם חלוף השנים. כאשר כמות האנזימים פוחתת נפגע תהליך העיכול. לפעמים, יכולה נטילת פרוביוטיקה לאזן את פלורת המעי, לחזק את מערכת העיכול ולהפחית את התסמינים הלא נעימים.